Rahman Group Head office

Located in the upcoming business district zone on the express highway to the Taj Mahal, the head office building of Rahman Group boasts of its monolith character, as it adds to the upcoming skyline of the area. A progressive approach with an interesting concept and an encouraging client led to the building, as it stands today. The initial abstract thought to base the building on the “r” logo of the owning company created an unusual concept resulting in a unique built form.

The Client came up with the idea of taking cue from their existing factory setup in France. The brief being that it should have a similar monolith character sans the decorative elements, usually seen in the French architecture style. The Client wanted, in lines of modern architecture, the building to have raw finishes, a rather minimalist industrial look with open areas enough to create interactive spaces.

The project is divided into 3 built blocks of varied heights, sizes and inclination. The two main built blocks in the forefront, one smaller than the other and inclining in opposite directions away from each other, are planned in such a way that it represents the letter “r” of the logo. These two monolithic concrete blocks have a backdrop of a third straight block placed perpendicular to the two in the front. Overall, the attempt of “an architectural interpretation of the logo” in a built form has been achieved. All the built blocks share a common central water feature, connecting them visually, whereas the inclined building blocks are physically connected at all levels with bridges over the said water feature.

Selective use of corten steel in peripheral structures adds to the monolith appearance of the building. The entry porch has a set of steps that leads to the main entry portico. Ramp access for the disabled is interestingly placed, cutting diagonally across these steps. The main entry portico, triangular in shape, is flanked by water feature on either sides and the steps-ramp combination on the porch side. Independent entry-ways in form of platforms span over the water feature and define the entrance experience. The idea behind the water element in the central open space between the built blocks is to not only have a soothing view but also to reduce the temperature in immediate surroundings, in the time of extreme summer months.

Internally, due to the inclined form massing of the built blocks, interesting spaces have been created, that add another character to the interiors. The same has been utilised well to enhance the look and feel of the office spaces. The monolith face on the inside are kept unfinished and raw, with selectively finishing a few elements in materials that complement the interior and function of each space. Horizontal windows in aluminum (with thermal break) in line with the buildings inclination facilitates a lot of natural light and visibility. This adds a lot of fresh environment to the internal spaces and brightens-up for the occupants, apart from saving on the energy consumption, as artificial lighting levels get minimised during the office working hours of the day. The thermal break feature along with double insulated reflective glass assists in reducing the heat gain considerably. Rain water harvesting, solar energy utilisation, recycle/reuse of water and harnessing/channelising rain water in everyday utilisation, are worth mentioning as they have been successfully applied and used in the building premises.

If you missed participating in IAA 2018, don’t worry! Registrations for INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARDS 2019 are Open.

Participate in IAA 2019

Leave a Reply